Husregler

1§ Stör inte i onödan

Zathras är en plats för laborerande med olika webtekniker. Det innebär att saker kan hända då och då men målet är att inte störa Zathras för mycket. Undvik omstarter och likande saker som stör. Ibland lämnar användare processer igång och de skall inte störas i onödan.

2§ Använd inte mer utrymme än du behöver

Tänk på att vara försiktig med diskutrymme och minne. Om du kör tunga krävande skript så tänk på att visa hänsyn till andra. Zathras är inge power-server utan en rätt medioker virtuell server i molnet. Vi har 1 CPU-core, 2 GB minne och 50 GB hårddisk till vårt förfogande att dela på.

Linux är normalt resurssnålt men ett galet skrivet PHP-skript kan lätt löpa amok. Om det gör det så visst, elände händer men försök att inte låta det hända för OFTA bara.

3§ Om du fått root/sudo tänk på vad du gör

Om du fått möjlighet att köra kommandon som root, dvs du är sudoer på Zathras så tänk för bövelen på vad du gör. Det är ett stort förtroende och undvik att jobba i skal med rooträttigheter. Bätter att du kör ett kommando i taget som root med hjälp av sudo än att du gör sudo bash och sedan gör ett misstag.

En sak som jag vill att du tar till dig är att med rooträttigheter kan du läsa allas filer i systemet. Gör inte det. Respektera hemkatalogerna och tänk på att det som användare har lagt i /home/namn är heligt. Den enda hemkatalog du har något att göra med är din egen.

WIth great powers comes great responsibility!

4§ Tveka inte att fråga

Vet du inte om det är okay att köra ett visst skript eller göra en viss sak så fråga genom mail till anders@sikvall.se det är väl bättre än att inte veta eller fundera. Det mesta är tillåtet så länge som det inte skadar någon annan, det är i alla fall grundregeln och vi ärn inte onda BOFH.

5§ Abuse

Det är inte tillåtet att över huvud taget använda Zathras för någonting som bryter netiketten. Alla former av spam är bannlysta, uppträd civiliserad och korrekt, undvik personangrepp, var exakt i dina formuleringar men liberal i hur du tolkar andras.

Var framför allt vänlig och ödmjuk inför dina egna misstad. Vi gör alla fel ibland och det viktigaste är egentligen hur vi agerar om vi gjort fel. Tänk på det.

6§ Lösenord

Du är ansvarig för att se till att hålla dina lösenord skyddade, uppdaterade och att de inte är för lättknäckta. Om det sker ett intång och det spåras till ditt konto och kan antas bero på ett svagt eller slarvigt hanterat lösenord kanske vi måste ta bort ditt konto och det vore synd.

Variera gärna lösenorden, använd hellre lösenfraser än ord och tänk på att inte använda samma lösenord på alla sajter utan ha i alla fall några olika du byter mellan.

Vi tvingar aldrig folk byta lösen på Zathras eftersom ett riktigt bra lösen som aldrig byts är bättre än ett dåligt som byts ofta. Tvingar man användare att byta i tid och otid har snar alla "Sommar2013" som lösenord.

7§ Upphovsrätt

Det är väl inte så roligt alla gånger att Copyswede skall bestämma vad en hårddisk kostar men på Zathras lagrar vi inte upphovsrättskyddat material öppet för allmänheten. Det är tillåtet att använda filservern för att lagra MP3-filer om

a) du äger originalet
b) de inte sprids till en allmänhet

Däremot tycker alla om bra musik så att inom våran lilla community kan man dela filerna över filservern så man kan lyssna till dem. Det är ändå streaming och det får anses falla under de paragraferna som gäller nära vänner och är själva anledningen till att copyswede tar ut avgifterna.

Stora filer som filmer innebär är ett eget problem och upphovsrätten på dem ett synnerligt sådant, undvik detta om det inte är så att du måste mellanlagra dem. I vilket fall är det undantagsfall som så stora filer skall ligga på Zathras.


· Published on April 4th, 2014

Zathras?

Zathras är en figur från TV-serien Babylon5. Jag har alltid gillat den serien och har haft för vana att döpa de flesta av mina datorer och servrar hemma från olika karaktärer från den serien. Zathras är en lustig figur och ett passande namn för en server för labb och test såhär.

Kontakt

Anders Sikvall anders@sikvall.se
Telefon i brådskande ärenden: +46-73 99 8 99 05

Load

Load: 0 0.01 0.05