FAQ - Vanliga Frågor

MySQL-hantering

Om du behöver justera något i MySQL, exempelvis skapa nya tabeller i din databas kan du använda myphpadmin på Zathras för detta. Dock är sökvägen inte standard pga automatiserade attacker, i stället skall du använda adressen http://xindi.ichimusai.org/xphp och inget annat.

Analysera loggfiler från apache

Det finns ett verktyg installerat nu på Zathras som heter GoAccess och som är ett bekvämt sätt att analysera loggfilerna från webservern Apache. Kolla på den särskilda sidan för goaccess!

Vad är Zathras

Zathras är en server på nätet med riktigt publikt IP och alla tänkbara installationer för att experimentera med och labba med olika webtekniker. Zathras körs på Ubuntu 12.04 LTS Server och du är välkommen att kontakta oss med förslag om det saknas något du vill köra på Zathras.

Zathras är också tänkt att bli en liten community för goda vänner på nätet. Känner du att du vill vara med hos oss så skriv ett mail till anders@sikvall.se så ordnar vi det.

Kan inte logga in

Ditt lösenord kan ha gått ut.

Systemet genomsöker också lösenorden ibland för svaga lösenord och det innebär att om sådana hittas så spärras kontot genom att systemet helt enkelt sätter kontot inaktivt. Alla webapplikationer mm fungerar dock som vanligt men inlogging över ssh medges inte.

Du kan också finnas i något av de länder som numera blockeras på Zathras pga spam/hackförsök. En lista på dessa länder bör du kunna hitta under nyheter där det senaste nytt finns på detta.

Websidan går inte komma åt

Om du kan komma åt den här sidan men inte din egen, kolla först dina inställningar i din www-katalog, framför allt .htaccess och andra filer som styr detta. Kontrollera även logfilerna för din domän. Om det inte hjälper kontakta mig skall jag försöka hjälpa dig till rätta.

Kolla också att du inte befinner dig i något av de länder som är svartlistade. I så fall kommer du inte åt något, ej heller denna sidan. Du hittar vilka länder det berör på nyhetssidan.

Finns reverse-DNS

Jajamensan det gör det. Zathras har ett reverseuppslag till zathras.ichimusai.org. Tyvärr kan vi inte sätta reverseuppslag till din egen domän eftersom ett IP endast kan lösas upp mot ett namn.

Är det tillåtet att köra IRC-bottar på Zathras

Ja det är tillåtet. Naturligtvis får du också respektera övriga regler och de regler som gäller för det IRC-nät som du kör botten i. Får vi klagomål på att det finns en bot eller att zathras skulle bli bannat från ett IRC-nät så har du gjort fel! Vi ser helst att det inte behövs så använd ditt omdöme.

Är Zathras IRC-server ansluten till IRC-net

Nej, servern på Zathras är en helt lokal historia. Den är i nuläget inte ansluten till något nätverk med andra servrar och detta innebär att alla som skall kommunicera skall ansluta till samma host, nämligen zathras.ichimusai.org.

Använda Zathras som Proxy

Observera att bandbredden till Zathras är begränsad till ca 1 TB/mån och därför bör man inte använda detta för kraftigt trafikkonsumerande tjänster som exempelvis streaming eller filtankning. Dock i undantagsfall om man måste titta på svtplay från utlandet kan man använda Zathras som en proxy.

ssh -fND 8080 user@zathras.ichimusai.org

Detta kommando binder lokala porten 8080 på din egen dator till Zathras. Därefter ställer du in i din webläsare en proxy av typen SOCKS4 eller SOCKS5 som ansluter till localhost och port 8080 så fungerar detta utmärkt.

Länder med restriktioner

Listan på länder med restriktioner för hur de kan ansluta till Zathras finner du på en särskild sida.

 

· Published on August 24th, 2015

Zathras?

Zathras är en figur från TV-serien Babylon5. Jag har alltid gillat den serien och har haft för vana att döpa de flesta av mina datorer och servrar hemma från olika karaktärer från den serien. Zathras är en lustig figur och ett passande namn för en server för labb och test såhär.

Kontakt

Anders Sikvall anders@sikvall.se
Telefon i brådskande ärenden: +46-73 99 8 99 05

Load

Load: 0 0.01 0.05